Moda resimlerinde kullanılan 2 temel yöntem

*kreasyon *Modernizasyon *Kreasyon;Giyimi tarihi evrim ışışğında kişi yaratıcı gücünü çağdaş koşullarlabirleştimesinden oluşan,renksel ve çizgisel bir tasarlama işidir. Kreatör;Modayı çizgilerle oluşturan kişidir,bu özelliği doğuştan vardır.

   

Kreatörler;Günün moda anlayışına,ülkenin soso-ekonomik yapısına,iklim ve mevsim özelliklerine,yaş ve vücut özelliklerine,kumaşların özelliklerine dikkat etmelidirler. Ayrıca kreatörler ,bir takım kaynaklardan da yararlanabilirler Örneğin;Giyimin tarihsel evrimin içeren yayın ve albümler,ünlü ressamların tabloları,reprodüksiyonları,giyim ve modayla ilgili televizyon ve sinema arşivleri,moda evlerinin koleksiyonları,moda dergiler ve gazete koleksiyonları....

*Modernizasyon;Yenileştirilmiş,modernleştirilmiş,yaşanılan çağa uygun,yeni bir biçim verilmiş olarak da tanımlanabilir.Yada eski giysilerden esinlenerek bugünkü koşullara gelmesidir.Aslına uygun olarak,özünden dışarı çıkmadan bu günkü anlayışa göre yapılmasıdır. Modernize yaparken yaralanacağımız kaynaklar;Geleneksel giysiler ve giysiyi tamamlayan öğeler,bölgesel araştırmalar,giyim tarihi ve folklor araştırmalarını içeren yayın ve albümler,ünlü ressamların tabloları,arkeolojik yapıtlar yada bununla ilgili yayın ve albümler,mode dergileri ve gazete koleksiyonları.

 Modernize işlemi yaparken;Kaynak giysinin karakterine uygun olarak yapılmalıdır,Çağın moda anlayışı göz önünde tutlmalıdır,model çiziminde kaynak giysinin bir veya iki özelliğinden yararlanılmalıdır,seçilen giysi özelliklerinin ilginç olmasına özen gösterilmelidir,gereksiz ve abartılmış süslemelerden kaçınılmalıdır,toplumun sosyo-ekonomik yapısı ve kültürel değerleri düşünülerek model hazırlanmalıdır.
Yukarda görmüş olduğumuz tasarım, modernize edilmiş bir tasarımdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder