Temel giysiler içerisinde kadın pantolonun yeri,önemi ve kullanım alanları

balıkçı BOL-PACA-BAHCIVAN-STIL-PANTOLON__27414741_0 harem fft16_mf822865 kapri11   6327637
Çağımızın aktif ve hızlı yaşamı erkekte olduğu gibi kadın içinde pantolonun vazgeçilmez bir giysi olmasına neden olmuştur.


Pijama pantolon kesimi ile başlayan kadın pantolonu modası,moda trendlerinin yön değiştirmesine bağlı olarak çok çeşitli model seçenekleri ile zaman,mekan ve durum gözetmeksizin kadınların ilgisini çekmeyi başarmıştır.
Pantolonun 1920’li yıllardan itibaren Fransa’da kadın giysilerin içinde yer alması önce tepkilere neden olduysa da pantolon modanın yenilik arayışlarından da güç alarak sürekli gelişmiş,erkekler kadar kadınlarn da vazgeçmeyecekleri bir giysi halini almıştır.

Kadınların pantolonu kullanmaya başlamaları pantolonun model olarak çok zengin formlar kazanmasına zemin hazırlamıştır.
Pantolonlar modellerine ve kullanım yerlerine göre;klasik,pilili pantolon,golf pantolon,kapri pantolon,kayak pantolonu,balıkçı pantolon,denizci pantolon,jean pantolon,şalvar pantolon,ispanyol pantolon,bahçıvan pantolon(slopet),twist pantolon ve hamile pantolonu vb şekilde tanımlanmaktadır.
324_kucuk 3368_kucuk 3046_kucuk 3367_kucuk pantolon-gomlek
Son yıllarda etekten çok pantolon giyen kadınların sayısında büyük bir artış gözlenmektedir.Artık günün her saatinde ve her amaçla pantolon giyebilen kadınların çalışma hayatı içerisinde ağırlıkla yer almaları nedeniyle giyimde kullanşlılık ve pratiklik ihtiyacının ön plana çıkması bu giysinin popülaritesini arttırmıştır.


PANTOLONDA ÖLÇÜ ALMA TEKNİKLERİ

Kalıp çalışmalarındaki başarı,doğru ve çizim sisteminin gerektirdiği teknikte ölçü alımından başlar.Kulanılan çizim sistemi ne olursa olsun sistemi iyi bilerek uygulamak kadar ölçülerin hatasız,tam  ve doğru alınabilmesi büyük önem taşımaktadır.
Müller ölçü sisteminde de insan vücudu üzerinden alınan ölçüler sitemin temelini oluşturur.ölçüler titizlikle alındığı,sistem dğru uygulandığı zaman elde edilen kalıplar vücuda uygunluk gösterir.Kalıplarda oluşan hatalarda ilk kontrol edilecek unsur ölçüler ve doğrulukları olmalıdır.Provalı giyimde giysilerin sahipleri önceden bilinmdiğinden vücut ölçüleri ve özellikleri ihtiyaca göre belirlenebilir.Hazır giyim sanayinde ise kalıp hazırlamak için gerekli ölçüler bedenlere göre düzenlenir.
Tabloların hazırlanış yöntemleri kişisel oran farklılıklarını dikkate almaya olanak vermez.Ancak o toplumun genel özelliklerini yansıtabilir.

img048  img049
BEL:Kalça ve kaburgalar arasındaki gövdenin en dar bölgesi anatomik açıdan bel çevresi ile göğüs ve basen çevresi bedenlere göre değişen belli bir orantıya sahiptir.Bel çevresi beden üzerinde,bel çkurundan geçmek üzere alınan ve esas ölçüler içerisinde yer alan bir genişlik ölçüsüdür.


KALÇA:Kalça çevresinin en geniş yerinden yatay konstrüksiyon çizgisidir.Kalça hattı olarak belirtilen en yüksek yerinden  yere paralel alınan genişlik ölçüsüdür.


KALÇA DÜŞÜKLÜĞÜ:Kalça ölçüsünün alındığı hattın bel çizgisine uzaklığı.Bel hattından kalçanın en yüksek noktasına kadar alınan uzunluk ölçüsüdür.


OTURUŞ YÜKSEKLİĞİ:Vücudun oturuş pozisyonunda belden oturma hattına kadar dik olarak alınan uzunluk ölçüsüdür.


YAN BOY:Kemer hattı ile ayak topuğu arasında yandan alınan dikey pantolon ölçüsüdür.


İÇ BOY:Özellikle pantolon ve şortlarda kullanılan,giyside ağ noktasından paçaya kadar olan mesafeye denir.


DİZ GENİŞLİĞİ:Diz kısmındaki genişliğin efektif ölçüsüdür.Pantolonun moda çizgisi için özel bir önem taşır.Çünkü paça genişliğ ile birlikte pantolonun tüm görünümünü belirler.Diz genişliğ ile paça genişliği arasındaki fark pantolon paçasının biçiminide belirler.


BİLEK GENİŞLİĞİ:Ayağın hemen üstünden,bacağın en ince kısmından yatay olarak alınan çevre ölçüsüdür.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder