Parfüm'ün Tarihçesi

wwwwaaa

Parfüm  Çok uzun yıllar öncesine dayanan bir tarihe sahip. M.Ö. 4000’li yıllarda başlayan güzel koku ve buhur kültürleri ilk olarak farklı amaçlarla kullanıldı.

O yıllar da Mısır’da bir takım gizli güçleri, ruhsal varlıkları harekete geçirmek için kutsal ayin ya da seanslarda buhur, bitki ve benzeri kokulu maddelerin yaydığı kokulardan faydalanılmıştır.
Daha sonraları insanlar hoş esansları güzel kokmak için vücutlarına sürmeye başladılar. Kişiler arasında tuhaf ama sıcak bir etkileşim yaratan parfüm bir güzellik aksesuarı haline geldi.

İlk defa güzel kokuların parfüm haline getiriliş hikâyesi Fransa’da başlamıştır. Bir ihtiyaçtan yola çıkılarak geliştirilen bu kültür ,parfümün ortaya çıkış hikâyesidir.
Fransa’da düzene girmemiş altyapı (kanalizasyon) sorunu çevreye kötü kokuların yayılmasına sebep olmuş. Bu çevre kirliliğinden rahatsız olan insanlar kullandıkları eldivenlerle burunlarını kapatıp kötü kokulardan korunmaya çalışmışlar.

Bu yöntem akıllara “neden burnumuza tıkadığımız eldivenler güzel kokulu olmasın” fikrini getirmiş.
parfüm gelişiminin başlangıcı, Fransa kıyılarında bulunan Grasse kentinde kurulmuş ilk kokulu eldiven fabrikasıyla oluşdu. Eldivenlerden sonra insanlar güzel kokuları sürünmek istediler.
Zamanla insanlarda gelişen bu hoş alışkanlık hem erkeğe hem de kadına cazibe kattı ve parfüm vazgeçilmez bir hale geldi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder